Move For Better Future

28-March-2013(Friday):::>> Welcome to my Blog : BuDark PeRanTau - Move For Better Future

Ada masalah kewangan?? Jangan risau..klik disini dan jana pendapatan anda sendiri..jangan risau ini bukan sekadar iklan..klik dan daftar sekarang..!

Tuesday, March 19, 2013

10 Perkara Merosakkan Otak
Kita sentiasa terdedah dengan perkara-perkara yang mungkin merosakkan otak kita dari segi rohani mahupun jasmani dimana kita tidak sedar kerosakkan itu berlaku..antara perkara-perkara yang dapat menjejaskan otak kita ialah :

1. Tidak Sarapan Pagi
Mereka yang tidak sarapan pagi memiliki kadar gula dalam darah yang rendah, akibatnya bekalan nutrisi ke otak menjadi kurang.

2. Makan Terlalu Banyak
Terlalu banyak makan, apalagi yang kadar lemaknya tinggi, dapat mengakibatkan pengerasan pembuluh darah otak kerana penimbunan lemak pada dinding dalam pembuluh darah. Akibatnya kemampuan kerja otak akan menurun.

3. Merokok
Zat dalam rokok yang disedut akan mengakibatkan penyusutan otak secara cepat, serta dapat mengakibatkan penyakit Alzheimer.

4. Bekalan gula terlalu banyak
Gula yang terlalu banyak akan menyebabkan terganggunya penyerapan protein dan nutrisi, sehingga terjadi ketidakseimbangan gizi yang akan mengganggu perkembangan otak

5. Pencemaran Udara
Otak adalah bahagia yang menggunakan oksigen paling banyak dalam tubuh manusia. Menghirup udara yang cemar dapat menurunkan bekalan oksigen ke otak sehingga dapat menurunkan efisiensi otak.

6. Kurang Tidur
Otak memerlukan tidur untuk beristirahat dan memulihkan kemampuannya. Kekurangan tidur dalam jangka waktu lama akan mempercepat kerosakan sel-sel otak.

7. Menutup kepala ketika tidur
Kebiasaan tidur dengan menutup kepala meningkatkan konsentrasi zat karbondioksida dan menurunkan konsentrasi oksigen yang dapat menimbulkan kesan kerosakan pada otak.

8. Berfikir ketika sakit
Bekerja terlalu kuat atau memaksakan untuk menggunakan fikiran kita ketika sedang sakit dapat menyebabkan berkurangnya efektifitas otak serta dapat merosakkan otak.

9. Kurang menstimulasi pikiran
Berpikir adalah cara yang paling tepat untuk melatih otak kita. Kurangnya stimulasi pada otak dapat mengkerutnya otak kita.

10. Jarang berkomunikasi
Komunikasi diperlukan sebagai salah satu saranan memacu kemampuan kerja otak. Berkomunikasi secara intelektual dapat memicu efisiensi otak. Jarangnya berkomunikasi akan menyebabkan kemampuan intelektual otak jadi kurang terlatih.


--Thanks for Visit--

No comments: